ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Как се гледа плъх ?!

Go down 
АвторСъобщение
vasko12Брой мнения : 55
Join date : 27.10.2009
Age : 38
Местожителство : sofiq

ПисанеЗаглавие: Как се гледа плъх ?!   Съб Окт 31, 2009 10:17 am

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (ЧЗВ)

В: Може ли да опитомя див плъх?
О: Веднага ще задам контра въпрос – а има ли нужда? Най-добре е дивите плъхове да си живеят на свобода.Дивият плъх вероятно ще се съпротивлява.Той е привикнал към своята среда на обитание и улавянето и затварянето в клетка може да му предизвика силен стрес.Също така, не трябва да се забравя, че плъховете живеещи на свобода, се явяват преносители на опасни за човека заболявания.Ако все пак решите да си вземете див плъх спазвайте всички мерки за безопасност и не форсирайте събитията – ще изминат месеци, преди този плъх да привикне към вас и новата обстановка.Има вероятност животното да си остане диво, особено ако сте уловили възрастен индивид.

В: От къде е най-добре да си взема плъх – от зоомагазин или от познат?
О: Вероятността да получите болно животно от зоомагазин е по-голяма.Вероятността да си вземете млада женска, при това бременна (без да разберете) от зоомагазин е много голяма.Ако вземете плъхче от познат, вие ще знаете точната му възраст (ако това за вас е важно), ще видите родителите му как изглеждат и ще получите много полезни съвети за отглеждането му.

В: Породист плъх – има ли такова животно?
О: За съжаление, до настоящият момент, нямам информация за отглеждане на породисти плъхове в България.

В: Какви породи и разновидности плъхове съществуват?
О: Не се учудвайте, че при плъховете също има стандартни породи.Те дори участват в различни изложби, шоу и получават награди за съответният стандарт.Какво представлява “плъх” стандарт?
Съгласно американският стандарт (http://www.afrma.org) всички плъхове се разделят на шест разновидности:
STANDARD – с къса, гладка, гланцова козина;
REX – с къдрава козина или рошави бакенбарди;
TAILLESS – без опашати плъхове;
HAIRLESS – отличават се с пълна липса на козина(голи);
SATIN – с много тънка, удължена и блестяща козина;
DUMBO - ушите на тази разновидност плъхове са големи и закръглени, разположено по-ниско от обикновено.
Всяка от горепосочените разновидности може да влезе в една от секциите, различаващи се една от друга по разцветка или маркировка:
• SELF – еднородна окраска по цялото тяло.
• TICKED - тялото е с еднородна окраска с наличие на разпръснати отделни влакна с друг цвят.
• SHADED – светло тяло с по-тъмен цвят към краищата.
• SILVERED - монотонно оцветяване на тялото с отделни бели влакна, разхвърлени по цялата телесна повърхност, които създава сребрист ефект.
• MARKED – тази секция е разбита на 10 основни типа:
English Irish – на гърдите има разположено бяло петно във форма на равностранен триъгълник;
• Irish – основен фон – тъмен, тънка бяла ивица на корема, малки бели петна по лапите, бял край на опашката;
• Berkshire – бял корем, бели”чорапчета”на лапите, малко бяло петно между ушите, бяло петно на опашката;
• Variegated – светъл фон, оцветена глава и рамене, малки и многобройни оцветени петна по цялото тяло, бял корем;
• Blaze – бял “клин” на основен тъмен фон от носа до ушите, стесняващ се към тила (хъски);
• Dalmatian – многобройни петна от цветни влакна на бял фон, без отчетливост на петната;
• Hooded – на светъл фон оцветена “качулка”, покриваща главата, предните лапи, раменете и равна тъмна ивица по гръбначната линия;
• Bareback - на светъл фон оцветена качулка;
• Capped – на светъл фон оцветено петно на главата във вид на каскет;
• Masked – на светъл фон тъмна маска на муцуната;
• Odd-eye – плъхове с различен цвят на очите (едното око е червено, а другото – рубинено или черно);
• Unstandardized – всички останали разновидности, които не са включени в стандарта.


ЖИЛИЩЕ
В: Каква клетка ми е нужна?
О: И решетъчните клетки и аквариумите са подходящи за целта, но и двата варианта си имат плюсове и минуси.Жилището първо трябва да бъде достатъчно голямо и да е съобразено с броя на плъховете, които ще се отглеждат в него.При купуването на клетка, трябва да се има в предвид, че малкото плъхче ще израсне бързо и ще добие размер, приблизително колкото морско свинче.
Аквариумът защитава плъхът от течение, но поради недостатъчната циркулация на въздуха микроклиматът в него ще бъде по-топъл и влажен, ако се сравни с решетъчната клетка.Освен това, по-трудно се обзавежда с приспособленията за почивка и катерене.Един 90 л аквариум ще бъде добро решение за 1-2 плъха.Необходимо е по-често да се почиства ( 2 пъти седмично), а друг недостатък е, че се затруднява общуването с животното.
Металните клетки трябва да бъдат с решетка, която да е с прахово покритие, а не галванизирана, защото ще корозират от урината.Подът трябва да бъде цялостен, а не решетъчен.
Дървена клетка е напълно неприемливо решение за отглеждане на плъхове -урината се просмуква в дървото, повишава се отделянето на амоняк, който провокира заболявания на дихателните пътища.Освен това, плъховете може да прогризат дървото и да избягат.Дървесината се цепи и треските може да представляват опасност от наранявания.

В: Колко голяма трябва да бъде клетката и къде да я поставим?
О: Минималният размер за клетка, в която ще се отглеждат 1-2 плъха е (дължина/ширина/височина) - 60/30/40 см .Купете си възможно по-голяма клетка, която ще осигури по-големи удобства и жизнено пространство на вашите любимци.
Като алтернатива може да свържете няколко по-малки клетки в една система.
Поставете клетката на място, което да е защитена от въздушно течение и преки слънчеви лъчи.Никога не поставяйте клетката под прозорец и в близост до външна врата.На пода може, но само при положение, че не се образува течение на избраното място.Оптимална височина за разполагане на клетката е на 1-1.5 метра от пода, къде движението на въздушният поток е минимално.

В: От какъв материал трябва да бъде направена клетката? Колко етажа да има в нея? Колко висок да бъде всеки етаж?
О: Основата на клетката е най-добре да бъде от пластмаса - лесно да се чисти и дезинфекцира.
Броя на етажите трябва да е съобразен с височината на клетката - най-добрият вариант е да има минимум 3-4 етажа.Височината на всеки етаж да бъде не по-малка от 15-20 см, за да може плъхът спокойно да се изправи на задните си крайници.Подовете на всеки етаж да са от пластмаса, дърво или линолеум, за да се избегнат травмите на крайниците.

В: Как е най-добре да разположим къщичката, поилката, хранилката?
О: Добре е къщичката да постави на най-ниското ниво – на пода на клетката.Това позволява плъховете да използва по-ефективно високите етажи за игра и почивка.Плъховете често спят върху покрива на къщичката, който в този случая играе роля на допълнителен етаж.
Хранилката е добре да се постави там, където ще бъде най-удобно за обслужване.Плъховете често пренасят храна в къщичката си или я крият по ъглите на клетката.
Поилката е добре да бъде фабрична, предназначена за гризачи – продават се във всеки зоомагазин.Поставя се от външната страна на клетката на удобно място за плъховете и за обслужване.

В: От какъв материал да направя къщичката? Има ли въобще нужда от къщичка?
О: Къщичката е нужна на плъха за отдих, почивка, при лошо настроение и укритие в случай на уплаха.Плъховете се чувстват дискомфортно при липса на укритие.
Нужни материали – пластмаса или дърво.Ако използвате пластмаса, постарайте се да е непрозрачна – по-затъмнената къщичка ще бъде по-уютна.За целта е подходяща пластмасова (оцветена) саксия, с подходящ размер.В една от страничните стени се направете достатъчно широк отвор.Саксията обърнете с дъното нагоре и къщичката е готова.Дърво или фазер са също подходящи за направата на къщичка.
Размерът на къщичката се определя от големината на плъхчето.За 1-2 плъха напълно достатъчна е къщичка с размер - 25/15/10 см.Не е необходимо да има дъно – това ще облекчи обслужването, не се задържа мръсотия и лесно се почиства.В този случай е задължително да се предложи материал за постеля – стари чисти парцали или друг материал.
Ако отглеждате повече плъхове е препоръчително къщичката да има поне два изхода, за да могат по-слабите плъхове да избягат, ако бъдат притиснати на тясно.

В: Нужно ли е в клетката да има специален “резервоар” за съхранение на хранителните запаси?
О: Не! Плъховете обичат да крият вкусни късчета храна, но запасите, които правят през деня обикновено се изразходват още през нощта.Освен това, често използват къщичката или ъглите на клетката като скривалище.Въпреки всичко, наличието на хранителни запаси говори за предлагане на свръх количество храна, което пък от своя страна може да доведе до затлъстяване.

В: Какви принадлежност са необходими за клетката? Колко поилки и хранилки са нужни?
О: Преди всичко – къщичка, поилка и хранилка.Етажи и нарове – за почивка.Стълбички, въженца, хамак - по желание на стопанина.Наличието на тези предмети прави живота на плъховете по-разнообразен. Играчки – които бързо ще бъдат изгризани.
За 1-2 плъха напълно достатъчни са 1 поилка и 2 хранилки – една за зърнените и гранулирани храни, а другата - за меката храна.

ПОСТЕЛКА

В: Кедровият и боровият талаш са вредни за плъховете.Вярно ли е това?
О: Да! Иглолистната дървесина съдържа феноли и дървесни масла, които придават специфичен и свеж дървесен аромат.Фенолите са отровни, присъстват в състава на някои дезинфектанти (Лизол) и неутрализират миризмата на урина.Фенолите са летливи вещества, които дразнят лигавицата на носа, дихателните пътища и белите дробове, като повишават тяхната чувствителност към бактерии.Фенолите въздействат също така и на черният дроб и бъбреците.Черният дроб се уврежда и се повишава чувствителността на животното към анестетици.Понижават се и имунитета.
Извод – не трябва да използвате талаш от иглолистни дървесни видове за постеля!

В: Каква постелка да избера?
О: Правилният избор на постеля оказва значително влияние на здравословното състояние на плъховете, поради което, следва да се разгледат различни възможности.
Използването на талаш е допустимо, само ако сме сигурни, че е от широколистни дървесни видове.Дори и в този случай плъховете остават изложени на въздействието на частиците прах в талаша, които също се явяват дразнители на дихателните пътища.
Използването на хартия, като постеля (под каквато и да е форма) не е добро решение - притежава твърде слаби влагопопиващи свойства и бързо се разпада.Освен това при използването й често се появява силна неприятна миризма.Не трябва да се забравя и за остатъците от печатарското мастило, съдържащо олово и цинк.
Котешката тоалетна притежава добри влагопопиващи свойства, като талаша, но и тя съдържа твърде много прашни частици.Освен това силно изсушава въздуха в клетката.
Постеля от парчета различни тъкани също не се препоръчва поради ред причини – категорично отпада този вариант.
Едно от най добрите решения е поставянето на дъното на клетката на т.нар. флаш-дъно , което предпазва пода на клетката от излишна влажност и дава възможност да се използва малко количество постеля – дървени стърготини (трици), котешка тоалетна, като непосредственият контакт с постелята в този случай се изключва.

В: Може ли да ползвам сено, като постеля и строителен материал?
О: Сеното като постеля не е най-удачен вариант, поради слабите му влагопопиващи свойства, но пък е добро решение като строителен материал за гнездото.Съществува реална опасност някоя остри сламка да нарани очите на плъха и поради тази причина неговото използване не се препоръчва.

В: Безопасно ли е да използвам за постеля котешка тоалетна?
О: Безопасно е да се използват само тези видове, които са приготвени на базата на дървени стърготини и целулоза.От останалите е по-добре да се въздържате, поради опасността плъхът да преяде с тази смес.

В: Какво представлява флаш-дъното и може ли да го използва при отглеждането на плъхове? Как да направя флаш-дъно?
О: Флаш-дъното представлява хоризонтална пластмасова повърхност с множество отвори, поставена на известно разстояние от дъното на клетката.Флаш-дъното се явява прекрасна алтернатива на решетъчният под, който е крайно опасен за лапите на плъховете.Флаш-дъното позволява да се избегне влажността и да се съкрати непосредственият контакт между плъха и урината, а така също значително да се намали количеството на постелята, защото поема основната й функция – поглъща влагата.Особено е полезно през лятото, когато плъховете се нуждаят от повече течности, а освен това в горещините може да поставите в клетката съд с вода, където плъхчето ще се охлажда, без да се притеснявате, че ще лежи на мокра постеля. Количеството на основната постеля може да бъде значително ограничено, като в отделни случаи може напълно да се откажете от постеля, а да оставите само материал за гнездото.
Направата на флаш-дъно е много лесно – необходим е лист пластмаса (плексиглас) не по-тънка от 4 мм, с подходящ размер, в който пробийте отвори с диаметър 2-5 мм, на растояние по хоризонталата и вертикалата, равно на удвоеният диаметър, т.е. 4-10 мм.Не трябва да избирате диаметър по-малък или по-голям от указаното.Отворите трябва да заемат по-голямат площ от флаш-дъното.Загладете всички ръбове.Готовото флаш-дъно поставете на “трупчет”, високи 10-20 мм, върху дъното на клетката.
След като поставите флаш-дъното може да помислите с какво да запълните пространството под него – материал, който ще попива влагата и миризмите.
Схема на флаш-дъно:ХРАНЕНЕ

В: С какво да храня моите плъхове? Може ли да им давам остатъците от нашата храна?
О: На пазара се предлага голямо разнообразие от готови храни за гризачи.
Обезателно добавяйте свежи плодове и зеленчуци - ежедневно.Плъховете обичат остатъците от нашата трапеза, но не прекалявайте.Може да им се дават пилешки кости за оглозгване – няма опасност от нараняване.

В: Казаха ми, че не трябва да им се дава царевица и шоколад. Това истина ли е?
О: Царевица може да се дава, но ограничено, поради съдържанието в нея на нитрати и амини, които в храносмилателната система на плъховете се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни.Теоретично е така, но на практика вие трябва да храните вашите плъхове изключително и само с царевица, за да се появи проблем.Добре балансираната дажба, която съдържа и царевица в разумни количества е доброто решение.Това не е актуален проблем, защото има много други продукти, които представляват опасност от затлъстяване.
Шоколад също може да се дава в малки количества.Теоброминът може да е опасен за кучета, но не представлява никаква опасност за плъховете.Главното е да се дава умерено – в противен случай съществува опасност от затлъстяване.
Не се чудете, ако видите плъхчето ви да се “налива” с газирана вода ( а защо не и с бира).Някъде може да прочетете, че не трябва да им се дава газирано, защото плъховете не могат да се оригват (вярно е), но това е далеч от истината.

В: С какво е най-добре да се храня моят плъх?
О: Храната от човешката трапеза е неподходяща, поради високото съдържание на мазнини.Храната за плъхове трябва да съдържа не повече от 5-10% мазнини и да бъде богата на белтъчини.Най-доброто решение е да се дава по равно зърнена (закупена готова или самостоятелно приготвена) и белтъчна храна (месо, риба, млечни продукти и т.н.), а така също свежи плодове и зеленчуци.Кучешка и котешка храна може да се предлага като допълнително, при положение, че се избират видове храни с по-ниско белтъчно (протеиново) съдържание.
Готовата зърнена смеска често съдържа витаминозни добавки и други изкуствени компоненти, които често имат вид на ярко оцветени късчета, зърна, гранули.Тези компоненти често предизвикват алергия, която се проявява с образуване на струпеи (корички) и сърбеж на кожата (дерматит).Освен това много плъхове избират най-вкусните съставки, а всичко останало игнорират и поради тази причина може да помислите да приготвите зърнена смес в домашни условия, включвайки в нея само тези семена, които харесват.Така също, може да добавите към приготвената от вас смес оризови и овесени ядки.
Когато давате на плъх плодове и зеленчуци бъдете внимателни, защото много от тях могат да предизвикат алергична реакция (особено плодове с червен цвят),а така също и повишено газообразуване в стомаха и червата при поемането на голямо количество, особено заедно с други продукти.Има случай на смърт при плъх, прекалил с броколи.

В: Кога и с какво количество храна се храня моят плъх?
О: Необходимо е да се създаде режим на хранене, към който плъховете бързо привикват и с нетърпение очакват порцията храна, а вие ще може да контролирате нейното количеството.Плъховете са изтънчени гастрономи и винаги с радост си похапват вкусните късчета, така че не се престаравайте. В противен случай вашите любимци ще станат тлъсти и малко подвижни, което не е полезно за тяхното здраве.Затлъстелите плъхове живеят по-малко.
Вечерта и първата половина на нощта е най-активният период за плъховете, поради което най-добре е да се хранят 2 пъти в денонощието – сутрин и вечер, като съотношението на сутрешната към вечерната дажба да бъде 1:2.
Количеството храна за един възрастен плъх е средно 30 г на денонощие.Естествено, че едрите мъжки, бременните и кърмещите женски трябва да получават по-голямо количество, а малките плъхчета – по-малко храна.

В: Кои продукти мога да давам свободно и кои не трябва да давам?
О: Продукти, които да са абсолютно противопоказни за плъхове практически няма, поради това, че плъховете са всеядни и се хранят в природата даже и с мърша, а от друга страна много продукти са вредни за тяхното здраве (напр. някои стайни растения).
Консервираният портокалов сок може да предизвика образуването на злокачествени тумори при мъжките плъхове, поради което избягвайте да им давате.Високото съдържание консерванти и стабилизатори правят соковете малко полезни.Много по-добре е да им се дава свежи плодове, от колкото сок от бутилка.Не трябва да се дава много тлъсти и сладки продукти, а лютото е противопоказно.Избягвайте да давате в големи количества тропически плодове.
Може да се дава: различни млечни продукти, особено полезно е натуралното кисело млеко.Месо, риба, плодове и зеленчуци (особено ако са собствено производство), хляб, зърно, каши, детски пюрета, тестени изделия (макарони, спагети, кус-кус).
Много плъхове обичат да пият алкохол и бира.Не се препоръчва да се злоупотребява, защото алкохолизмът се развива бързо не само при човека.Ако давате бира – избирайте безалкохолна такава.Газирани напитки също не се препоръчват.

В: Моят плъх доста напълня.Това страшно ли е? Как може да отслабне?
О: Затлъстяването винаги е лошо.Поради това, постарайте се да го поставите на диета: намалете количеството на храната, давайте бедна на мазнини храна, увеличете продължителността на разходката.

В: Плъховете имат ли нужда от витамини или трева (особено през пролетта)?
О: Да, разбира се.Плъховете, както и другите животни страдат от авитамниноза.За да я избегнете, необходимо е да давате свежи плодове и зеленчуци, а през пролетта – млади листа на глухарче, салата.Много добра витаминозна добавка към храната са покълналите зърна от пшеница, просо и овес.

ВОДА

В: Колко вода е нужна дневно на един плъх?
О: Плъховете имат постоянна нужда от прясна вода.Средно 60 мл вода е дневната потребност на един плъх.По-голямото количество свежи плодове и зеленчуци понижават нуждата от вода.

В: Колко често се сменя водата за пиене?
О: Ежедневно.Поилката трябва старателно да се измива при всяка смяна на водата, за да не увеличава концентрацията на съдържащите се в нея бактерии.С тази цел няма да е лошо да се подменя и самата поилка, поне веднъж на 3-4 месеца.

В: Каква трябва да бъде поилката?
О: Най-удобно е да се използва полка, специално за гризачи, представляваща пластмасов цилиндричен съд с отходна тръбичка, в която са разположени едно или две метални топчета, изпълняващи ролята на клапан, който възпрепятства изтичането на водата.Водата в тази поилка не може да бъде замърсена с хранителни частици, постеля и фекалии и не може да бъде разлята, както това може да се случи при открити поилки.Плъховете много бързо привикват към тази поилка, а ако не могат сами да проумеят как се използва - намажете тръбичката с нещо сладко и след ден-два всичко ще бъде наред.

ИГРАЧКИ


В: Може ли да използвам колело за бягане? Може ли плъхът да си счупи опашката в колелото?
О: В колелото плъховете може да счупят не само опашка или крак, но и да получат сериозни травми, дори и да загинат, поради което колелото трябва да се използва много внимателно.Освен това, плъховете бързо престават да проявяват интерес към бягането с напредване на възрастта, а предпочитат повече да спят, така че едва ли колелото е важна необходимост.Плъхът трябва да се побере в колелото напълно свободно, следователно, ако дължината на тялото е 20-25 см, то диаметъра на колелото трябва да бъде не по-малко от 40-50 см.Колелото не трябва да бъде с решетъчна “пътека”, която застрашава сериозно крачетата и опашката от счупване, особено ако се използва от 2 или повече животни едновременно.Освен това плъхът може да пострада ако попадне между стойката и барабана на колелото и да получи сериозни травми на главата или тялото.

В: Какви играчки може да давам на плъховете?
О: Колелата за бягане са предпочитани от повечето стопани на плъхове.Женските са в по-голяма степен склонни да бягат в колело, в сравнение с мъжките.Пластмасовите тръби са превъзходен материал за направата на тунели.Стълбички, хамаци, въженца – всичко това може да се изработи лесно и просто.Използвайте въображението си!

ГРИЖИ ЗА ПЛЪХА

В: Какви средства трябва да използвам за почистване на клетката?
О: Клетката се дезинфекцира с ветеринарен препарат, който да притежава бактерицидни и антивирусни свойства.Може да се използва и белина – 1 част белина в 10 части гореща вода, след което клетката се изплаква обилно на течаща вода и добре се подсушава.

В: Колко често трябва да почиствам клетката? Винаги ли трябва да чистя цялата клетка, да я мия и дезинфекцирам?
О: Почистването на клетката трябва да се извършва 2 пъти седмично, но може да се наложи и по-често да се чисти, ако се появи неприятна миризма или постелята е твърде мокра.Пълното измиване на цялата клетка, след почистването, не винаги е задължително.Препоръчва се винаги след чистене да се мие дъното на клетката.За пластмасови дъна е достатъчно да се измият хубаво с топла вода и сапун.Дървените клетки не се препоръчват, защото много трудно се почистват и дезинфекцират.Новата клетка и инвентара задължително се дезинфекцират преди употреба.За целта може да се използва разтвор на калиев перманганат.

В: Може ли да променям местата на хранилката и поилката?
О: Няма особено значение къде ще бъдат разположени хранилките и поилката, поради това, че плъховете винаги имат собствено мнение и предпочитание и пренасят хранилките там, където им харесва.Не се препоръчва да сменяте местоположението на поилката.

В: Как се къпе плъх?
О: Преди всичко подгответе затоплена хавлиена кърпа.Напълнете 2-3 пръста топла вода в един леген.Използвайте само мек шампоан за котки.Капнете няколко капки от шампоана върху задните му части и хубаво го разнесете по тялото и лапите.Внимавайте шампоан или вода да не попадне в очите и ушите и при изплакването да не го попарите с гореща вода.Ако се страхува от течаща вода поливайте го с канче.

В: Нужно ли е да къпя моят плъх? Колко чест? С какво да го суша? Не е ли опасно за неговото здраве?
О: При правилно отглеждане къпане практически не се налага, с изключение на случаите, в които при обследване на своята територия плъхът се навира в трудно достъпни за почистване места.Освен това, неправилният избор на постеля и несвоевременно почистване може да доведе до поява на силна миризма от клетката и от самият плъх, особено при използването на хартия и талаш ( по-рядко) като постеля.Ако вашият плъх започне да отделя силна миризма, сменете постелята с друг вид или се старайте по-често да чистите клетката.Къпането няма да отстрани причината за миризмата – тя ще се появява отново и много бързо.Освен това мократа козина също ще мирише силно, за което може да повлияе и стреса при къпането.
Някои плъхове много обичат къпането. Те са напълно спокойни и плацикането във водата им доставя голямо удоволствие ( болшинството плъхове обаче шумно протестират против водните процедури).Не трябва да лишаваме животните от това удоволствие, стига да не ги изложим на течение, а след края на “водната”игра хубаво да ги подсушим.При къпането доста често възниква опасност от простуда, особено при студено време.Дори слаб вятър е достатъчен да настъпи локално преохлаждане на тялото, а това да доведе до простуда, лечението на която при плъховете е твърде сложно, поради генетичната предразположеност към респираторни заболявания (микоплазмите са постоянни обитатели на дихателните пътища).Ако сте твърдо решен/а да къпете вашият плъх, направете го, но не по-често от веднъж седмично.След къпането трябва задължително да завиете плъхът с кърпа ( мократа козинка има силна мускусна миризма), а така също да използвате сешоар за изсушаване на козината.Температурата на въздушната струя не трябва да е повече от 40о, защото може да лесно да изгорите и пресушите нежната кожа.
Дръжте сешоара на такова разстояние от тялото на плъха, че да не го изгорите (от по-близо) или преохладите (от по-далеч).Може да определите необходимото разстояние като насочете сешоара към вътрешната страна на ръката ви - там където е лакътната свивка.Сушенето трябва да продължи до пълното изсушаване на козината, което се познава по нейният пухкав и блестящ вид.След това оставете плъхът сам да се приведе във форма.

В: Когато държа моят плъх, и го галя по гърба, той си затваря очите – това харесвали му или напротив?
О: Харесва му.Точно в такъв момент плъховете често си заточват зъбите.Обърнете внимание!

РАЗХОДКА

В: Колко дълго и колко често трябва да разхождам моят плъх?
О: Плъховете имат нужда от ежедневни разходки (извън клетката) минимум по един час дневно, поради което, колкото повече време прекарвате с вашият плъх – толкова по-наситен и разнообразен ще бъде неговият живот.Препоръчва се да прекарвате заедно много повече време от минимално допустимото.По време на разходката играйте с плъхът, устройвате му физически упражнения – бягане, прескачане на препятствия, катерене, лазене и др.През цялото това време го наблюдавайте неотлъчно - да не се добере до някой предмет, който да нагризе, особено кабелите с високо напрежение(опасност от токов удар, пожар).Компютърните кабели са най-честата “жертва” на острите резци.

В: Съществува ли начин да защитим кабелите и проводниците от плъхове?
О: Има няколко варианта.Най-простият е да ги покрием с килима, мокета или нещо подходящо.При това остава достъпна онази частта от кабела, която се намира непосредствено до уреда – точно нея може да защитим с шланг за аквариумно оборудване.Шлангът се разрязва отдолу, вътре се поставят кабелите и разреза се покрива с тиксо.Този начин е подходящ за уреди, които често се местят.За стационарни уреди се препоръчва спец. кабелни кожуси, които осигуряват максимална защита.

В: Моето малко плъхче (на 2 седмици) се опита да ме ухапе, но за щастие, не можа да пробие кожата.Много се страхува от мен.Какво да направя?
О: Търпение и само търпение! Плъхчето все още не е свикнало с вас.Когато започвате контакт с него, използвайте лакомство и лекичко го галете, тогава то ще може да свърже приятното усещане с вас и няма повече да се страхува.

В: Моят плъх често ме ближе по ръцете и бузите.Защо прави това?
О: Ближе ви защото ви се доверява.

В: Защо, когато се разхожда, моето плъхче постоянно отделя “малки дози” урина?
О: Защото маркира.Това е напълно нормално поведение за всеки плъх.По такъв начин вашият плъх ви “казва”, че всичко, което е маркирал е негово и няма да търпи никакви възражения.Вие трябва да сте горди, ако вашият любим плъх ви маркира – от сега сте само негов и на никой друг!

В: Може ли да отуча моят плъх да маркира където не трябва?
О: Да отучиш животно от това, което за него е жизнено необходимо, не трябва.

В: Искам да знам, подлежи ли на обучение плъх, който е навършил една годин?
О: Може да се обучава докато е жив.

В: В стаята, където държа моят плъх, температурата в момента е около 28-29 градуса.Плъхчето е вяло и лежи постоянно.Какво да направя?
О: Плъховете много по-трудно понасят топлото.При горещо време се препоръчва навлажняване на лапите и опашката с хладка (но не студена) вода.Проверявайте водата за пиене дали е достатъчно.В никакъв случай не оставяйте клетката на течение!

В: Моят плъх не се страхува, но не иска да си играе с мен.Вече е на 7 месеца.Преди си играеше, а когато порасна престана.
О: Порасна и помъдря.За съжаление, плъховете не винаги са готови за игра със своят стопанин.При много възрастни индивиди по време на разходка се натрупва твърде много работа: да види какво има в този и онзи ъгъл, да провери няма ли неканени гости – други плъхове и т.н.Като правило всеки плъх сам определя времето за игра.Сложно е да бъде заставен какво да прави.

В: Защо моят плъх си седи само в къщичката (излиза само да яде и пие вода), а когато го взема на ръце, бърза да се скрие.А така също, когато го пусна да си играе в стаята, започва да трепери и да се страхува.
О: Имате вероятно млад плъх, който още не е набрал нужната смелост да общува с вас.Обикновено след вторият месец това положение ще премине и плъхчето ще започне да ви се доверява повече.Много зависи от темперамента на животното.Само не трябва да форсирате нещата.Някои плъхове си остават страхливи завинаги..

БОЛЕСТИ

В: По кои признаци може да се определя дали даден плъх е болен?
О: Честото кихане е един от най-широко разпространените симптоми на заболяване.Вялост, липса на апетит, настръхнала и без блясък козина, хриптящо и затруднено дишане – това са признаци на респираторна инфекция и в този случай е наложително да се потърси ветеринарна помощ.Червени отлагания (порфирин) около очите и носа понякога се явяват признак на заболяване, но също така може да се появят в следствие на стрес или при дразнене, предизвикано от прах. Порфиринът се отделя от жлезите на Хардериан (Harderian gland) , които се намират зад очните ябълки.Секрета, който отделят е с кърваво червен ( не съдържа или има само следи от истинска кръв) цвят, богат е на порфирин и изпълнява ролята на смазка за очите и миглите.
Накланянето на главата, наречено “крива шия”, обикновено се дължи на инфекция на вътрешното ухо.Плъхът трябва да се покаже на ветеринар, който да установи дали е пробито тъпанчето и да предприеме лечение – антибиотици, ушни капки, противовъзпалителни.Друга възможна причина – хипофизен тумор, който най-често се наблюдава при стари женски плъхове.Възможности за лечение на това заболяване няма. Противовъзпалителни, като Дексаметазон, могат само леко да намалят размера на тумора и малко да продължат живота му.Инсулт - може да бъде още една причина, която отново се среща предимно при стари плъхове.Противовъзпалителните могат да помогнат.При много случаи пълното възстановяване от инсулт настъпва след няколко дни ( до една седмица).

В: Какво представлява микоплазмозата?
О: Mycoplasma pulmonis – микроорганизъм, който се среща в дихателните пътища на всички плъхове.Стрес или друго заболяване може да активизира инфекция, която да премине в пневмония (в повечето случаи смъртоносна), ако не се излекува навреме.Умерените случаи на микоплазмоза може да се повлияят от продаваните без рецепта лекарствени препарати - Tylan и тетрациклин, но при по-сериозните случаи ветеринарите използват много по-силни антибиотици - Baytril, доксициклин, гентамицин и хлорамфеникол.

В: Как да разбера, че микплазмите са започнала да влияе на здравето на моят плъх?
О: Микоплазмите са постоянно присъстващи в дихателните пътища на декоративните плъхове, поради което постоянно влияят на здравето им.От друга страна плъховете са в различна степен наследствено устойчиви към това въздействие.Генетично здравите, правилно развити, притежаващи добра физическа форма, отглеждани при подходящи условия и получаващи пълноценна храна животни ще бъдат в по-малка степен подложени на разрушителното действие на микоплазмите.Типичните признаци на микоплазмоза са кихането и отделянето на порфирин от очите и носа.Тези симптоми са характерни и за болшинството респираторни инфекции, които от своя страна предизвикват повишена микоплазмена активност.

В: За първи път виждам кръв по влагалището на моят плъх? Има ли при женските плъхове менструация?
О: Не, при женските плъхове няма менструация, а ако се появи кръв от влагалището, значи нещо не е на ред и животното се нуждае от ветеринар.Вагиналното кръвотечение може да бъде признак на маточен тумор, генитална микоплазмоза, инфекция на пикочните пътища, спонтанен аборт или начало на раждане.

В: Моят плъх извършва движения назад-напред, когато стои на едно място? Защо прави така?
О: Плъховете имат слабо зрение и извършват такива движения за да доловят движение.Това по-често се среща при плъховете с червени очи - белите.

В: Мисля, че плъхът ми е болен? Как мога да уточня това?
О: Ако вашето плъхче пищи или трепери, когато се придвижва или когато го докосвате или хващате, то вероятно е болно.Плъховете са доста издръжливи, така че ако вашето плъхче има признаци на заболяване, значи болката е силна.Ако болката е свързана с известна на вас причина, вие може да кажете на вашият ветеринар, а ако не знаете причината – нужен е задълбочен преглед, при който да се установи има ли скрити увреждания или тумори, предизвикващи страданието.Доказано е, че лекарства, като Ибупрофен и Аспирин не оказват никакво влияние върху болестният процес, поради високата скорост на метаболизъм при плъховете, и не трябва да се използват.Силно действащите опиати – обезболяващи (като Butorphanol и Morphine) може да се прилагат в случаите на много силна болка.По-слабите болежки не трябва да се лекуват.На плъхчето е нужно спокойствие, което ще ускори процесът на оздравяване.

В: Моето плъхче страда и повече не може да живее нормално.Трябва ли да бъде “приспано”?
О: Ако вашият плъх страда, не се храни, не пие вода и се намира в безсъзнание, дошло е времето да се приспи от вашият ветеринар.

В: Моето плъхче се чеше и има корички по муцунката и раменете.Да няма краста?
О: Възможно е да няма краста.Най-често срещаната причина за появата на струпеите е твърде голямото съдържание на белтъчини в храната, което предизвиква сърбежи в определени точки на тялото и последващо разчесване.Пробвайте да изключите от дажбата богатите на белтъци храни – кучешка храна, слънчоглед, фъстъци.Ако след това струпеите не изчезнат, възможно е да е опаразитено, при което се налага ветеринарна намеса и съответстващо лечение.

В: Кои болести са най-често срещани при плъховете?
О: Безспорен лидер в тази област са различните видове респираторни инфекции, първопричина за които се явява микоплазмената инфекция на горните дихателни пътища.Ако вашето плъхче започне силно да киха, значи е време да го заведете на ветеринар, без да отлагате.
Следващата по честота на проявяване група от заболявания са дерматитите от различен произход, при които животните вследствие на силният сърбеж разчесват кожата си до кръв.
Плъховете са предразположени и към възникване на абсцеси, които често се появяват нееднократно на едни и същи места.В домашни условия не се препоръчва да се отваря абсцеса, защото съществува реална опасност от инфектиране на раната.Абсцесът може да бъде сбъркан с тумор и затова най-добре е да се обърнете към ветеринар.
Туморите също са често срещани при плъховете.Диагностицирането им е сложно, тъй като често се образуват дълбоко в тялото и се забелязват твърде късно.Лечението е само хирургично.

В: Човек може ли да се зарази с микоплазмоза от плъх?
О: Не!

В: Как се определя дозата лекарство за плъх?
О: Ако дозата не е изрично отбелязана за плъхове, лекарственото средство се дозира, като от средната човешка доза се вземе 1/10 част.

В: Ако един плъх се зарази с някоя болест, тя ще се предаде ли по наследство или потомството ще придобие имунитет към нея?
О: Нито едното, нито другото.Количеството на наследствените заболявания не е голямо, а имунитетът не се предава по наследство толкова често (възможно е разбира се да се създаде генетична линия плъхове, която да е устойчива към едни или други заболявания, но за това е нужна дълга и задълбочена селекционна работа, успехът на
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
theHatБрой мнения : 2
Join date : 27.10.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Как се гледа плъх ?!   Сря Ное 11, 2009 10:45 am

Брей колко съвпада с гледането на плъх , аа бтв от къде мога да си купя плАх ?
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
vasko12Брой мнения : 55
Join date : 27.10.2009
Age : 38
Местожителство : sofiq

ПисанеЗаглавие: Re: Как се гледа плъх ?!   Чет Ное 12, 2009 1:33 pm

Еми от мен кои lol! Сега преди 20 дни ми се родиха 7,8 плахчета и сега и другата роди така че ще продавам скоро време от тях!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Как се гледа плъх ?!   

Върнете се в началото Go down
 
Как се гледа плъх ?!
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Екзотични Животни :: Други Животни :: Гризачи-
Идете на: